Moderator© Értékesítési Rendszer valódi értékesítők CRM és képzési háttere. Az oldalt Juhász Attila kezeli. Sütik is vannak, nyilván. Elfogadom!
Menü

22.1. Kinek és hogyan kell vezetni?

A pénzügyi rendszert – Excel tábla – a cég indulásakor a cégvezető alakítja ki, mely a rendelkezésre álló, alapvető információkat tartalmazza. 

Ahogy azt említettem, egyetlen cég sem képes hosszú távon fejlődni úgy, hogy a pénzmozgások, illetve a folyamatok nem átláthatóak, nem nyomon követhetőek, és nem számon kérhetőek.

Abban az esetben, ha a cégnek van asszisztense, pénzügyi vezetője, akkor át kell adni az Excel tábla vezetését. Ez esetben a cégvezető heti, havi kimutatást kap.

Magabiztosabb leszel a tárgyalásokon, mert pontosan tudni fogod, hogy egy áralkunál mi az az összeg, ami számodra még nyereséget hozhat. Sokat számít, ha valaki számokkal tudja alátámasztani állításait. Megnyerőbb, felkészültebb hatást kelt, mely alapján rád eshet a választás egy versenytárssal szemben.

Érdemes elolvasni a részletes leírást is!

Az Excel táblát naprakészen kell vezetni, a következő módon:

Mindennap

Kimenő számlák

 • a kimenő számlák felvezetése a kiállítás napján (cégnév, számlaszám, kiállítás dátuma, fizetési határidő, teljesítés dátuma)

 • bank lehívása – a napi pénzmozgások lekövetése

 • a bankon lévő egyenleg felvezetése

 • az utalással beérkező összegek felvezetése az adott napi dátummal


Nagyon fontos! Naprakészen kell vezetni! Adott nap dátumát a táblában, az adott számlaszámra vonatkozó sorban, a teljesítés dátuma oszlopban rögzíteni kell.

Bejövő számlák

 • postai úton érkező, bejövő számlák felvezetése
 • elektronikusan érkező, bejövő számlák felvezetése
 • az elektronikus számlát ki kell nyomtatni a könyvelő számára, illetve jóváhagyásra (lásd lentebb)
 • abban az esetben, ha nem a cégvezető utalja a bejövő számlákat, alá kell írnia, ezzel hagyja jóvá az összeg utalását

 • Ezzel a módszerrel kiküszöbölhető, hogy a felelős munkatárs olyan összeget utaljon el a bankszámláról, ami bármely szempontból nem lenne utalható. Például: téves összeg, nem a cég kiadása.
 • bejövő számlák felvitele a bankra, a jóváhagyott számlák utalása
 • a számlákat beszkennelni, és UTAL_számlaszám_szállító elnevezéssel lementeni

Házipénztár – Kassza

 • bejövő, készpénzes számlák felvezetése (cégnév, számlaszám, kiállítás dátuma)
 • bejövő, készpénzes számlák kifizetése
 • a számlákat beszkennelni, és KP_számlaszám_szállító elnevezéssel lementeni
 • a kasszában mindig legyen egy tételes pénztári összesítő


Az összesítőt kézzel vezeti a kasszáért felelős munkatárs nap mint nap, dátummal és aláírással ellátva.
Így elkerülhetőek a félreértések. A kasszában mindig annyi pénznek kell lenni, ami az összesítőn szerepel.


A vállalkozásod eredményességét nem a kasszában levő pénzed mennyisége fogja megmutatni, hanem egy adott időszakra vonatkozó pénzügyi kimutatás árbevételeinek és költségeinek különbözete.

A lényeg az, hogy

NEM ANNYI PÉNZED VAN,

AMENNYI A KASSZÁBAN VAN!

Kintlévőség kezelése

 • a lejárt kimenő számlák lekövetése


Már a lejárat napján fel kell venni a kapcsolatot az adott partnerrel, és udvariasan emlékeztetni, hogy lejárt tartozása van felénk. Egy konkrét időpontot kell kérni, hogy mikor utal, majd az adott napon újrahívni. Mindaddig egyeztetni kell, míg a kintlévőség be nem folyik.

Havonta

Könyvelési anyag leadása

A könyvelőnek minden hónap első hetében össze kell készíteni és átadni az előző havi bejövő és kimenő számlákat könyvelésre. A könyvelési anyag átadásából következik, hogy a számlákat be kell szkennelni. Így bármikor elérhetőek számunkra a könyvelőtől függetlenül.

Kimutatások

Az Excel táblában levő adatok alapján havi kimutatások készíthetőek. A kimutatások által, teljesen átlátható lesz számodra céged pénzügye, az, hogy melyik tevékenységed, üzletágad hozza vagy viszi a pénzt. A táblázatban alkalmazható képletek, függvények segítségével nyomon követheted az adott projekt/ek részeredményeit, a tervszámoktól való eltéréseket.

Érdemes megnézni a véleményeket is!

Erről még nem érkezett vélemény.
Írd meg a véleményed!